Patříme již do historie?

Published by on 11. 9. 2024
Categories: Nezařazené


Je zajímavé, jak v dnešní době vše velmi rychle stárne. To, co se nosilo ještě před pár roky, je dnes nemoderní a nikdo by si takové oblečení na sebe nedal. Stejně ta předměty kolem nás jsou po pár měsících užívání opotřebované a my je velmi rychle vyměňujeme za nové. Je to do jisté míry dáno i tím, že jsme si zvykli na levné atrapy mnohých kvalitních produktů, což vede k tomu, že po pár použitích je daný předmět doopravdy opotřebovaný. Najednou jsou na něm patrné stopy jako jsou drobné škrábance, třepící se konce látek a nití nebo třeba i zhoršená funkce.

desing

V takové případě se zdá jako opodstatněné takový předmět vyměnit za nový. Ale je to vážně potřeba? A je to výhodné ze všech úhlů pohledu? Bohužel jen častým vyměňováním používaných věcí můžeme udržet krok s moderním tempem, které má ohromující rychlost. Ale za jakou cenu to vlastně děláme? Ať vyhodíme cokoliv, můžeme si být jisti, že za každým takovým předmětem zůstanou určité stopy. Již při výrobě se spotřebuje materiál, který je potřeba někde získat. Natěžit dřevo nebo drahé kovy, vyrobit látku nebo třeba využít elektrickou energii nebo vodu.

interiér

Stejně tak, když něco vyhodíme, aspoň část takového předmětu zůstane někde na skládce a znovu se již prostě nevyužije. Pokud bychom se ale nedívali na ekologickou stránku věci, stále se nic nemění na tom, že vše v dnešní době velmi rychle stárne. Vždyť vybavení pokojů a interiérů panelových domů se stávají kuriózním materiálem pro různá muzea. Přitom se jedná o předměty běžné potřeby, které zažili a každý den využívali naši rodiče. Opravdu se jedná o historický artefakt, který je potřeba vystavovat v muzeu? Ano, jistě, dnes je interiérový design Praha něco naprosto jiného a pro pochopení vlastních rodičů je pro mnohé děti návštěva muzea naprosto nezbytná. Starší lidé se při takové prohlídce pousmějí, mladší se vzdělají.