Nejoblíbenější ořechy
Jíst ořechy v přírodní formě je vůbec ten nejlepší způsob. Již naši předci je takto milovali, my je tak rádi jíme a milovat je jistě budou i nadcházející generace. Proč? Protože se zkrátka jedná o velmi chutnou náhradu nezdravých brambůrků či jiných pamlsků, kterými si akorát kazíme zuby a po nichž tloustneme. Ano, i zde sice platí pravidlo všeho s mírou, přesto uděláte lépe, když si dopřejete tuto zdravější alternativu. Obsahují totiž vlákninu, vitamíny (A, B, E) a minerální látky (hořčík, draslík, zinek, vápník).
Dnes si je můžeme dopřát v nejrůznějších úpravách – suché pražení, pražení v olejové bázi, solené, s příchutěmi, dražované cukrem či v čokoládových polevách. K nejvhodnějším patří samozřejmě přírodní forma, nejoblíbenější jsou ale ty pražené.
Mezi vůbec nejoblíbenější náhražku pamlsků k televizi patří arašídy. Bohužel si je často dopřáváme pražené solené, v cukru či různých příchutích, jako je paprika, slanina, kari, wasabi a mnohé další. Nejvhodnější je jejich konzumace v podobě buráků, tedy opět ta přírodní. Sehnat je ale můžeme i v různých polevách.
Dražší kešu jsou také velmi oblíbené, a to zejména u příznivců zdravé výživy. Jsou totiž výborným zdrojem bílkovin a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kromě přírodní formy, můžeme sehnat i praženou, solenou či formu v nejrůznějších polevách.
Taktéž mandle si vychutnáváme ve všemožných podobách: loupané, neloupané, lupínky, hranolky, celé, moučka, … Najdeme je namáčené v jogurtu, čokoládě, skořici, karamelu a mnoho dalších polevách. Lahůdkou jsou také uzené mandle.
Pistácie si vychutnáváme zejména pražené ve skořápkách. Jsou typické svou nazelenalou barvou, díky dobré stravitelnosti jsou vhodné při dietách.
Makadamové oříšky https://www.nakliceno.cz/makadamove-orechy/ patří mezi vůbec nejchutnější a nejjemnější. Bohužel jsou kvůli obtížnému pěstování a vysoké poptávce velmi drahé ve srovnání s ostatními druhy. To je také důvod, proč se jim přezdívá král ořechů. Nejčastěji se setkáme s jejich přírodní či praženou solenou podobou.
Ve výčtu nesmí chybět ani lísková jádra, která ale využíváme spíše k pečení moučníků. I tyto ale můžeme zakoupit namáčené v čokoládě, jogurtu či karamelu.