Zdravé semínkové klíčení
Sice ještě trvá zimní období, i když se tak někdy netváří, ale než se nadějeme, přijde jaro. A jaro je nutno přivítat s otevřenou náručí, protože se otevírá země, začínají rašit poupata, nalévají se pupeny na větvích stromků a vůbec jako by země ožívala. A my se s radostí přidáváme. A probouzíme se ze zimního spánku tak trochu pomaloučku.
Abychom se rychleji a lépe nastartovali, je třeba vymyslet jak. Právě teď je ten pravý čas se předzásobit semínky, která na jaře jako když pak najdete. Můžete začít nakupovat nejen oblíbené mungo, ke kterému je v našem článku ještě vrátíme, ale také jetel, ředkvičku, řeřichu, slunečnici, cizrnu, hořčici nebo hrášek. Objevujte i méně známé druhy, jako jsou alfa alfa tolice vojtěška, pískavice, rukola anebo adzuki – což jsou malé červené fazolky anebo si prostě kupte směsku semínek a nechte se překvapit, co vám vyraší v misce s vodou.
Jak jsme předeslali, budeme se dnes věnovat mungo klíčkům. Ty jsou asi nejvíce oblíbené, zvláště mezi malými dětmi. Vypadají totiž kouzelně. Jakmile vám vyklíčí, jsou krásně dvoubarevné – bílo zelené. A navíc skvěle chutnají. Výhonky jsou velmi šťavnaté a plné báječných živin a minerálních látek jako jsou hořčík, železo, vápník a draslík, které naše tělo potřebuje na probuzení organismu. Obsahují nepostradatelné vitamíny řady E, B2, B3, B6, důležitou vlákninu a lehce stravitelné bílkoviny.
Naše tělo v zimě odpočívalo tak, jak je staletími správně nastavené. Ale jarem se začíná probouzet. Pomozme mu i zdravými živinami v nabuzených mungo klíčcích! Mají výtečné detoxikační účinky, posilují naši imunitu, kterou budete do nového roku potřebovat, pročišťují krevní oběh a pro snadnou stravitelnost je důkladně rozmělněte v ústech.
Klíčení za pomoci nakličovací misky je velmi snadné a jednoduché. A pro zlepšení zdraví se její využití určitě vyplatí.